Hoe start je een initiatief

Alles begint met een idee. Een idee is iets persoonlijks. Een idee is nog flexibel, een beetje een Barbapappa in je hoofd. De meeste mensen toetsen hun idee eerst bij vrienden en bekenden. Zij geven suggesties. Bij genoeg positieve reacties schrijf je je idee uit in een plan. Dan spreken we niet meer van een ‘idee’, maar van een ‘initiatief’. Het is dan vastomlijnder, concreter. Een kwetsbaar moment is het tonen van je plan aan een financier, of ander persoon waar je iets van nodig hebt. Als je dan krijgt wat je nodig hebt, kan je van start!

De ervaring is: een initiatief kost meer tijd dan je denkt. En er zijn vaak momenten dat het niet meer leuk is. Maar omdat je doet wat je werkelijk belangrijk vindt, wat je werkelijk beweegt, geeft het ook energie. Een initiatief nemen is een persoonlijke reis.  

Hieronder enkele vragen voor de start.

  1. Wat motiveert je? Waarom wil je dit? Wat is het dat je werkelijk wilt bereiken? Is dit dan het beste idee om dat te bereiken?
  2. Welk beeld past bij wat jij wilt bereiken? Om helder te krijgen wat jou beweegt, helpt het, om een logo of beeld te ontwerpen. Een tekening die precies uitlegt wat jij wilt. Dat biedt focus. Beelden gaan voorbij gedachten.
  3. Wat vinden anderen in je omgeving van je idee? Probeer in 1 minuut uit te leggen waarom je in actie komt en wat je wilt gaan doen. De eerste minuut is de ijsbreker. Als je dan de aandacht hebt, kan je je idee toelichten.
  4. Op wie richt je je? Wie zijn je doelgroepen? Ken je hen goed en kennen zij jou? Doe je het samen? Ghandi zei: “Everything you do for me, but not with me, you do against me”.
  5. Wie doet al wat jij wil doen? Wees niet bang voor concurrentie, het kan juist een teken van goede timing zijn als er meer vergelijkbare initiatieven starten. Kan je samenwerken? Ben je aanvullend? Kan je van elkaar leren?
  6. Welke rol wil je in je initiatief? Stel je initiatief wordt een succes, wat doe jij dan 'in je initiatief' over 3 jaar? Is het groot, is het klein? Waar sta jij?  
  7. Sta je zelf op de begroting? Gaat er geld om in je intiatief dan is het handig om je af te vragen of je zelf ook inkomsten wilt. Als je geen inkomsten uit je initiatief haalt, is er ook weinig compensatie als het een tijdje niet zo leuk is. Het maakt je initiatief wellicht kwetsbaarder.
  8. Wie heeft wat jij nodig hebt? Kijk wat je kunt vinden ‘in de samenleving’. Dus gebruik het IdealenKompas en andere marktplaatsen om kosten uit te sparen voor advies, menskracht, werkruimte, spullen, etc..